Batman - Yeni Başlayacaklar İçin Birkaç Öneri

Batman'in çizgiroman evrenine ilk kez adım atacak olanlar için birkaç öneride bulunacağım.

Onlarca yazar ve çizer tarafından yeniden, yeniden yaratılmış bir Batman evreni, kimi zaman birbirleriyle çelişen tonlarca hikaye ve karakter varken, nereden nasıl ısıracağınızı bilemediğiniz kocaman bir hamburgere benzeyebiliyor. Kendinizi labirentte kaybolmuş bulmamak, okurken kafa karışıklığından çok zevk duymak için bu evrene olabildiğince yavaş ve dikkatli adım atmak gerekir.


Yine her şeye en başından başlama isteğimle ben Batman'in 713 bölümlük tüm zamanlar koleksiyonunu buldum ve 1940'ta yayınlanan ilk bölümünü okudum. (Aslında Batman ilk olarak Mayıs 1939'da Detective Comics çizgiroman serisinin içinde bir bölüm olarak yayınlanmış, çok sevilince kendine ait bir serisi olmuş). Yine altın çağ çizgiromanlarından ağzımın payını aldım. Kendine özgü tatlı bir havası olmasına rağmen gerek çizimlerin gerek kurgunun basitliği karşısında saçlarımı yoldum! Sağdan soldan soruşturarak farklı yazarlar ve çizerler tarafından yaratılan modern Batman serilerini inceledim ve yeni başlayacak olanların işine yarayacak birkaç güzel öneri geliştirdim.

Evet, Kedi Kadın... Ne yazık ki...


Batman: İlk Yıl

1987, Frank Miller yapımı. Aslında DC'nin birçok çizgiromanını yeniden uyarladığı dönemde Batman'e de el atmaları sonucunda çizilmiş. Adından da anlaşılacağı üzere Batman'in ilk yılını, Gotham'a döndükten sonra nasıl Batman olduğunu anlatıyor. Bruce Wayne'e paralel olarak James Gordon'ın da Gotham'daki ilk senesi aynı zamanda.

Bu arada yine aynı hikayeyi anlatan 2011 yapımı bir de animasyon filmi var, o da güzeldir.

Batman: Gülen Adam

2005'te basılmış ve İlk Yıl'ı takip edecek şekilde kurgulanmıştır. Joker'in ilk kez ortaya çıkışını anlatır.

Batman'in 1940 tarihli ilk sayısında da uğraştığı ilk kötü Joker'dir ve Gülen Adam, kurgu olarak o sayıdan ilham almıştır. Joker televizyonlarda, radyoda zengin ve güçlü kişileri öldüreceğini, üstelik bunu saat kaçta yapacağını duyurur ve her türlü önleme rağmen aynen söylediği gibi yapar. Batman'in en ezeli düşmanının sahneye ilk çıkışını anlatması (ve İlk Yıl'ı takip edecek şekilde kurgulanmış olması) açısından yeni başlayanların mutlaka okuması gereken bir sayıdır.


Batman: The Long Holloween ve Dark Victory

1996 ve 1999 yapımı birbirini takip eden iki seri. Aynı yazarlar ve çizerler tarafından hazırlandığı için arada kopukluk yok. Zaman açısından İlk Yıl'dan yaklaşık 6 ay-bir yıl kadar sonrasında geçmektedir. Hikayesi temel olarak Harvey Dent'in Two Face'e dönüşmesini anlatır. Bu aynı zamanda Batman'in mafya aileleriyle (kimilerine göre) ilk mücadelesidir.

Cadılar bayramında başlayarak yalnızca özel tatil günlerinde cinayet işleyen bir katili yakalamaya çalışırlar. Katilin Gotham'ın en güçlü mafya ailelerinden biri olan Falcone'larla bir ilgisi vardır. Falcone'ları ve bu katili yakalamaya kararlı olan Harvey Dent, Batman ve Gordon'la birlikte çalışmaya başlar. Dark Victory'nin sonlarında Batman'in sadık yardımcısı Robin'i de (Dick Grayson) ilk kez okuyucunun karşısına çıkarırlar.


Bu seriyle ilgili benim hoşuma gitmeyen birkaç şey oldu, Batman'in daha önce defalarca karşılaşmışlar havası yaratarak Poison Ivy, Scarecrow, Riddler gibi esaslı birkaç kötüyle kapışması mesela. Halbuki bunun İlk Yıl'dan altı ay sonrası için kurgulandığı söyleniyor, ne ara uğraşmış o kadar kötüyle diye sorguluyor insan. Ama bir çizgiromanın milyon tane uyarlaması olunca böyle oluyor işte, her seriyi bu bundan sonra gelmiş diye değil de birbirinden bağımsız düşünmek gerekir...


Bundan sonra Robin (Dick Grayson olanı) ile Batman'in ortaklığının gelişimini anlatan Batman: The Gauntlet ve Robin: İlk Yıl okunabilir. Sonrasında da hangi hikayeyi merak ediyorsanız kafanıza estiği gibi devam edebilirsiniz. Yalnız farklı yazarlar tarafından yaratılan farklı serilere baktıkça, bu daha önce yakalanmamış mıydı, bunu ne ara böyle yapmışlar gibi kafa karışıklıkları olabilir, bunu önlemenin ne yazık ki yolu yok.

Kötülerin geçmişini anlatan yapımları okumanızı öneririm, Öldüren Şaka gibi. Öldüren Şaka, Joker'in geçmişini anlattığı için özellikle hoşuma giden bir yapımdır.


Yorumlar

  1. Anlattığın seriler ve ciltler içerisinde, çizgi roman olarak, sadece Gülen Adam'ı, onu da Türkçe'ye çevrilmiş olması vesilesi ile okuma şerefine erebilmiştim. Joker'i etkileyici bulan herkes için sağlam denilebilecek bir ciltti diyebilirim.

    Batman arşivim olmasına ve karakteri çok sevmeme rağmen DC evrenine derinlemesine dalamadım bu güne kadar, uzun bir süre de dalabileceğimi sanmıyorum açıkçası. Zira Marvel ile olan yolculuğumun onda birine gelemedim henüz... Sadece arada sırada, canım çektikçe üç beş çizgi roman okuyarak geçiyorum DC evrenini... :)

    Güzel anlatımın için teşekkürler sevgili Eda... :)

    YanıtlaSil
  2. Ben de kendimi Marvel'a daha yakın görsem de Batman'in yeri nedense ayrı. Hele Joker bambaşka bir karakter, ama 1940'lardaki ilk sayılarda bu kadar karizmatik olmadığını da belirteyim. Orada daha çok dengesiz bir deli çizilmişken son 40 yıldaki yapımlarda daha zeki, daha derin bir kişiliği olan bir Joker çizilmiş çok da iyi yapılmış. Öldüren Şaka'yı bulabilirsen mutlaka okumanı tavsiye ederim çünkü Joker'in geçmişini anlatıyor ve en çok o zaman onunla empati kurabiliyoruz. Gerçekten çok etkileyici.

    Ne Marvel ile ne DC ile yolculuk bitmez. Okudukça insan merak ediyor çünkü. Yani sırf hepsini okuyabilmek için hızlı okuma kurslarına falan bile gitmeyi bile düşünmüşümdür, ama onun da okuma zevkini katledeceğini düşünüyorum :(

    YanıtlaSil
  3. Killing joke un son sahnesini. Koymuşsun. Bu sahne ince bir anlatımdır. Sonda batman joker I öldürüyor dikkat edersen, jokerin eli düşüyor,bu anlamda son batman hikayesidir. Ismi de zaten killing joke.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bunu okurken fark etmemiştim. Yazarla bu konuyla ilgili yapılan bir röportajı okudum şimdi, son üç karede kahkaha seslerinin kesilmesinin sebebinin bu olduğunu söylemiş. Ben de orada sıcaklık falan olduğunu düşünmüştüm. Çok belirsiz bir sahne ama yine de, yoruma açık gibi sanki...

      Sil

Yorum Gönder