Castamere'in Yağmurları Şarkısının Hikayesi



Ve siz kimsiniz, gururlu lord böyle dedi,
Boyun eğmek zorunda olduğum?
Sadece farklı renk kürkü olan bir kedi
Tek bildiğim gerçek bu.
İster altın, ister kırmızı kürkü olsun
Bir aslanın hâlâ pençeleri vardır.
Benimkiler de uzun ve keskindir lordum,
En az sizinkiler kadar uzun ve keskin...

Ve o konuştu da konuştu,
Castamere’in  Lordu.
Ve şimdi salonlarına yağmurlar yağıyor,
Fakat onları duyacak kimseler yok.
Evet salonlarına yağmurlar yağıyor,
Fakat onları duyacak bir ruh bile yok.

Game of Thrones dizisini izleyip de bu şarkıyı duymayan yoktur. Bir Lannister şarkısıdır Castamere’in Yağmurları. Dizide Oberyn Martell’in Kral Topraklarına ilk geldiğinde sırf bu şarkıyı söylüyorlar diye o adamları pataklayarak Lannister nefretini gösterdiği şarkıdır. Kızıl Düğün’de çaldığında, Catelyn olacakları sezmiştir. Her anlamıyla bir Lannister şarkısı, bir Lannister aracıdır. Şarkının hikayesi hüzünlü ve bir o kadar da etkileyicidir. Şimdi kulaklarınızda şarkının hüzünlü melodisi devam ederken Reyne ve Tarbeck hanedanlarının hikayesini okuyun.


Reyne-Tarbeck İsyanı


Reyne Hanedanı
Castamere, Casterly Kayası’na bağlı bir kaledir. Reyne Hanedanı orada hüküm sürmektedir. Armaları Lannister'ların sarı aslanına karşılık kırmızı bir aslandır. Tarbeck Hall’da hüküm süren Tarbeck Hanedanı ile de yakın akraba ve müttefiktirler. O günlerde Casterly Kayası’nın başında Tywin’in babası Tytos Lannister vardır. Fakat Tytos zayıftır ve karısının ölümünden sonra kederiyle boğuşurken gittikçe daha fazla zayıflamaktadır. Reyne ve Tarbeck hanedanları ise hızla yükselmektedirler.

Reyne hanedanının başında, savaş alanındaki beceriyleriyle ün kazanmış, Castamere’in Kızıl Aslanı olarak da bilinen Lord Roger Reyne vardır. Kardeşi Sir Reynard Reyne de yakışıklılığı ve kurnazlığıyla epey popülerlik kazanmaktadır. Kız kardeşleri Ellyn Reyne, Lord Tarbeck’le evlenip Tarbeck Hall’ın leydisi olmuştur. Casterly Kayası’nın kadınları tarafından sevilmeyen, zeki bir kadındır ve evlendiğinde neredeyse harabe halindeki Tarbeck Hall’ı kısa sürede eskisinden daha iyi hale getirir.

İki aile o kadar güç kazanır ki, Lord Tytos kızı –aynı zamanda Tywin’in çok sevdiği ablası- Genna Lannister’ı Emmon Frey’le evlendireceğini duyurduğunda, Ellyn Tarbeck salonda kahkahalarla gülme cesaretini gösterir ve Roger Reyne öfkelenerek salonu terk eder. Çünkü iri yapılı Genna ile cılız ve zayıf Emmon hem fiziksel olarak, hem de politik olarak pek uygun bir eşleşme değildir ve Reyne’ler gibi çok daha saygın aileler dururken Tytos’un kızını Frey’lere vermesi biraz gurur incitmiştir.

Bir noktada bir vergi olayı yüzünden Lord Tarbeck ve Tywin arasında bir sürtüşme yaşanır ve Tywin lordu esir alır. Bunun Tarbeck’leri bastıracağını ummuştur, fakat Leydi Ellyn Tarbeck hızlı davranır ve içlerinde Stafford Lannister’ın da bulunduğu üç Lannister’ı esir alır.

Leydi Tarbeck kocasının zarar görmesi durumunda üç Lannister’ı öldüreceği tehdidini duyurduğunda, Tywin babasına Lord Tarbeck’i üç Lannister’a karşılık üç parça halinde evine göndermesini tavsiye verir. Fakat Tytos onun yerine adamı serbest bırakır ve rehine değiş tokuşuyla birlikte Tarbeck’lere oğlunun davranışlarından dolayı özürlerini de sunar. Tarbeck’ler ve Lannister’lar arasında yeniden barış olur, fakat bu barış birkaç yıldan uzun süremez.

Lannister-Reyne Savaşı
Reyne’ler ve Tarbeck’ler yeniden ayaklandığında, Tywin Lannister bizzat ordunun başına geçerek isyanı bastırmaya gider. Roger Reyne savaş alanında yaralanınca ordusunu Castamere’e geri çeker. Kardeşi savaşamayacak durumda olduğu için Reynard ordunun başına geçer ve Tywin’den ateşkes ister, fakat Tywin kabul etmez. Castamere de Casterly Kayası gibi bir altın madenine inşa edilmiştir ve Reyne’ler artık madenin en içlerine çekilmişlerdir. Tywin madenin tüm kapılarını kapatır, dışarıdan mühürler ve onları içeride diri diri yakar. Tarbeck hanedanı da aynı acımasızlıkta bir sonla karşılaşır. Tarbeck Hall yakılır, kale içinde Ellyn Tarbeck’le birlikte çöküp yerlebir olurken Tywin’in gülümsediği söylenir. Her iki hanedanın da tüm mensupları öldürülür. Öyle ki Tywin’in acımasızlığı o sırada yeni tahta çıkmış Deli Kral Aeris’in gözünden kaçmamış, ona Kral Eli görevi teklif etmesine yol açmıştır.


Yıllar sonra yine Casterly Kayası’na bağlı başka bir hanedan –Fair Adası’nın Farman Hanedanı- da lordlarına karşı ayaklanmaya niyetlenirler. Artık Casterly Kayası’nın başına geçmiş olan Lord Tywin Lannister, Lord Farman’a bir elçisi ile birlikte bir kutu gönderir. Elçi, lordun salonunda kutuyu açar, kutunun içinden bir ud çıkar. Elçi udu alıp salonun ortasına oturur ve Castamere Yağmurları şarkısını söyler. Bu mesaj, Lord Farman’a Lannister’lara karşı ayaklananlara neler olacağını hatırlatmak için yeterli olur ve isyanı başlamadan bastırır. 

Şimdi şarkının sözlerini bir kez daha dinlediğinizde daha anlamlı gelecektir. 

Yorumlar