Marvel Karakterlerinin Film Hakları Dramı

Marvel Karakterlerinin Film Hakları

Hani bazen yemek yedikten sonra dişinizin arasına bir şey kaçar ya, dışarıda olursunuz, kürdan falan bulamazsınız ve ciddi anlamda rahatsızlık vermese de o küçük şey varlığıyla size ızdırap yaratır. Bir şekilde onu oradan çıkardıktan sonra ise hoş bir rahatlama hissedersiniz. İşte epey uzun zamandır dişin arasına kaçan o küçük yemek parçası gibi aklımın bir köşesinde varlığıyla beni rahatsız eden küçücük bir sorunun cevabını bulmuş bulunuyorum ve birebir aynı rahatlamayı hissediyorum şu anda. Aklıma takılan soru şuydu: Şimdi bu Chris Evans nasıl hem Captain America’yı hem de Fantastik Dörtlü’deki Jonathan Storm’u canlandırabiliyor? İkisi de Marvel yapımı değil mi? Aynı evreni paylaşıyorlar, ya karşılaşırlarsa?

Jonathan Storm ve Captain America uzuuunca bir süre karşılaşamayacak. Çünkü onlar şu an aynı evreni paylaşsalar da farklı dünyaların insanları. Açıklamaya en baştan başlayayım.

Chris Evans'a bir süperkahraman yetmemiş
1990’lı yıllarda Marvel Comics, karakterlerinin film haklarını çeşitli şirketlere satıyor. Universal Pictures, 20th Century Fox, Sony Pictures, Lions Gate, Artisan gibi şirketler karakterlerin büyük çoğunluğunu satın alıyor. Daha sonra 20th Century Fox, 2000 yılında bir X-Men filmi yapıyor ve müthiş başarı sağlıyor. Bunu Sony’nin (Columbia Pictures olarak) 2002 yılındaki Spider-Man başarısı takip ediyor.

Bunun üzerine Marvel adeta bir “Oğlum, n’aptık biz, topla topla kalanını topla çabuk,” efektiyle satmış olduğu bütün karakterlerin film haklarını geri satın almaya başlıyor ve Marvel Studios ismiyle kendi film stüdyosunu kuruyor. Tabi hepsini alamasa da 2012 yılında bir Avengers filmi çıkaracak kadarını satın almayı başarıyor. Spider-Man ve Wolverine de Avengers üyeleri olsa da, Sony ve Fox onları satacak kadar çılgın olmadığı için Marvel o karakterleri filmine ekleyemiyor.

2014 yılı itibariyle Marvel karakterlerinin film hakları resimde görüldüğü şekilde idi.

Marvel Karakterlerinin Film Hakları

Kümelerin kesiştiği yere bakarsak (İlkokul ikinci sınıfta kümeleri işlediğimiz günden beri bu bilgiyi nerede kullanacağımı merak ediyordum) Scarlet Witch ve Quicksilver’ın Marvel ve Fox stüdyaları arasında kaldığını görürüz. X-Men ve tüm düşmanları, yan karakterleri Fox’a; Avengers ve tüm düşmanları, yan karakterleri ise Marvel’a ait. Fakat Scarlet Witch ve Quicksilver her iki seriye de eşit derecede yakın, iki serinin de önemli yan karakterleri arasında sayılıyor. Bu yüzden iki stüdyo da onları ortak kullanabilirler. Fakat film esnasında karakterlerin söyleyebileceklerine kısıtlama var. Bir Avengers filminde Scarlet Witch ve Quicksilver mutantlardan ya da babalarından söz edemezler ve bir X-Men filminde de Avengers'la ilgili şeylerden söz edemezler. 

Güzelim Marvel evreninin film endüstrisinde böyle bölük pörçük olması bence çok üzücü bir durum. Aynı evreni paylaşan karakterlerin arasına sınırlar çizilmiş, birbirlerine gönderme bile yapsalar çok ciddi davalar açılması söz konusu. Seyirci açısından son derece keyif kaçırıcı bu kopukluk. Peki bu durum hep böyle mi devam edecek? Fox ve Sony, ellerindeki başlıklardan asla vazgeçmezler, çünkü popüler süper kahraman filmleri şu an için çok iyi satış getiriyor. Kim altın yumurtlayan tavuğunu satar ki? 

Fakat şöyle bir detay var; Marvel bazı karakterlerini satarken sözleşmeye bir madde eklemiş ve demiş ki, karakterlerin en az birkaç yılda bir (süre her biri için değişiyor olabilir) kendi başlıklarıyla filmleri çekilmezse, film hakları Marvel’a geri döner. Mesela Punisher’a olduğu gibi. Lions Gate uzun süre Punisher’ı boş bırakınca, Frank Castle Marvel’daki arkadaşlarının yanına geri dönebildi. Fakat ben aynı şeyin Spider-Man ya da X-Men’e uzuuun bir süre olacağını sanmıyorum. Gayet iyi kazanç getiriyorlar ve Sony ve Fox onları seve seve güncelleyecektir. Bu da demek oluyor ki önümüzdeki yıllarda kusana kadar süper kahraman filmi görmeye devam edeceğiz.


Sorumun cevabına gelince… Resimde de görüldüğü gibi Fantastik Dörtlü’nün film hakları şu anda 20th Century Fox’un elinde ve Captain America da Marvel Studios’ta. İki karakterin karşılaşma olasılığı yok, o yüzden Chris Evans ikisini de oynayabilir. Hatta isterse gidip Sony Pictures için Spider-man’i bile oynayabilir. 

Yorumlar