Wattpad'de Başarılı Olmanın Sırları

Wattpad’de geniş bir okuyucu kitlesine sahip olmak ve bol bol oy almak her amatör yazarın hayali, ama hepsinin harcı değil ne yazık ki. Muhteşem bir hikayeniz var, şu en popülerler listesindeki birçok hikayeden üstün olduğunu düşünüyorsunuz, ama hikayeniz hak ettiği ilgiyi göremiyor mu? Wattpad’de başarılı olmanın tek sırrı güzel hikayeler üretmek değildir ne yazık ki, dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var.  İşte bunları kısaca özetliyorum.


Hikaye Başlığı


Hikayenizin başlığı yeterince ilgi çekici olmalı. Hem hikayenin konusu, içeriği ve genel havası hakkında bir izlenim vermeli, hem de çok fazla detaylı olmamalı ki heyecanı kaçırmasın. Hikaye isminizi seçmeden önce arama satırında aklınızdaki ismi bir aratın da daha önce kullanılmış olup olmadığından emin olun. İsim bulmak aslında hikayenin kendisini yazmaktan daha bile zor olabilir, ama kesinlikle en önemli kısmıdır ve bu konu üzerinde hiç acele etmeyip uzun uzun kafa patlatın.

Kitap Kapağı


Hikayenizin kapağının neden önemli olduğunu anlatmama bile gerek var mı? Potansiyel okuyucunun öncelikle hikayenizi fark edebilmesi gerekir ve bunun yolu da hikaye başlığı ile kapağıdır. Hikayeniz için nasıl özgün bir kapak tasarlayabileceğinizi daha önce bu yazımda açıkladım. Şimdi zaman kaybetmeyip hikayenizin konusunu yansıtabilecek, iyi düşünülmüş bir kapak üzerinde çalışın.

Hikayenin Özeti


Potansiyel okurunuz hikayenizin ismini ve kapağını gördü, ilgisini çekti ve tıkladı. Hemen okumaya ve oylamaya başlayacak mı? Hayır. Onun vakti değerlidir ve okunacak tonlarca başka hikaye varken neden enerjisini size harcasın? İşte bu sorunun yanıtını hikayenin özeti bölümünde vermeniz gerekiyor. İster hikayenin kısa bir konusunu verin, ister içinden bir kesit koyun. Ama yeter ki merak uyandırın. Nasıl ki hoşlandığınız kişiyle ilk buluşmanızda en düzgün kıyafetlerinizi giyer, saçınıza başınıza çeki düzen verirsiniz, aynı şekilde bu, okuyucunuzla ilk buluşmanızdır, o yüzden gramerinize de çok dikkat etmenizde fayda var. Bozuk gramer (benim gibi) birçok okuyucuyu arkasına bakmadan kaçıran bir şeydir. Bu konuda gerekirse yardım alın, dil bilgisi kitaplarınıza başvurun ya da açın internetten bakın. Ama mutlaka özenli olun.

Etkileyici bir tanıtım yazısı yazmanın 15 sırrını okudunuz mu?

Dil, Anlatım, İmla, Gramer


Bir önceki maddede olduğu gibi, hikayenin genelinde bu çok önemli bir unsurdur. İmla kurallarına ve noktalama işaretlerinin kullanımına dikkat edin, “da/-da” eklerinin ne zaman ayrı, ne zaman bitişik yazılacağını bilin,  yazım hatası yapmamaya özen gösterin. Hatta bunu yapmanın oldukça kolay bir yöntemi Microsoft Office Word programının imla ve gramer düzeltme özelliğini kullanmak bile olabilir.

Anlatımınız da burada çok önemlidir. Sanat yapacağım diye çok uzun cümleler kurmaya kalkışmayın. İnsanlar doğal olarak çok fazla beyin yoran aktivitelerden kaçınma eğilimi gösterirler ve uzun cümleleri sökmek de bu kategoriye girer (hele bir de grameriniz düzgün değilse, kriptografiye denk bir efor gerektirir, hiç uğraşmaz kaçarlar). Ama edebi bir şey çıkarmak istiyorsanız sanatsal yeteneğinizi de göstermelisiniz elbette. Sadece bunu yapmanın tek yolunun cümleleri olabildiğince uzatmak olmadığını göz önünde bulundurun.

Son olarak, Pucca Tarzı denen tarzdan çok fazla etkilenmemeye çalışın. Herkes sosyal  medya diliyle yazılan, imlasız, gramersiz, en sade konuşma dilinde, hiçbir şeyi umursamamış havasındaki bu tarz kitapları sevmeyebilir. Pucca’nın popülerliğine aldanıp onu taklit etmeye çalışmayın, o bir kere Pucca yapınca tuttu, siz kendi tarzınızı yaratın.

Paragraflar


Paragraf kullanımı özellikle Wattpad hikayelerinde çok önemlidir. Normalde paragrafların uzunluğuyla ilgili bir maksimum limit yoktur, bütünlüğü olması önemlidir. Ama benim şahsi görüşüm, bir paragraf (cep telefonunda) bir Wattpad sayfasını aşmamalıdır. Çok ciddi bir bütünlüğü varsa, bölünmeyecek gibiyse kalsın. Ama insanlar bir yazıyı okurken arada bir başlarını kaldırıp boyunlarını çevirmek, omuz kaslarını esnetmek, etrafta süzecek kimse var mı  diye bakmak isterler ve bunu genelde paragraf aralarında yaparlar. Ara sıra nefes almalarına izin verin.

Konu ve Kurgu


Hikayenizin konusu, kurgunun ilerleyişi ve işlenişi çok önemlidir. Orijinal bir konunuz olsun. Renkli karakterler yaratın ve onları iyi yansıtın. Karakterleriniz her hikayede görülen, bilinen, sıradan kalıplarda olmasın. Zayıflıklarını, alışkanlıklarını, sevdikleri ve sevmedikleri şeyleri, korkularını ve zevklerini anlatın, bunlar karakterlerinizi daha gerçek kılacak şeylerdir. Hikayeyi başlamadan en ince ayrıntısına kadar tasarlamanız imkansız olsa da, kafasında nasıl ilerleyeceği ve biteceğiyle ilgili kaba taslak bir fikir olsun. İçine bolca gizem katın, duygu katın, mesaj katın. En önemlisi hayal gücünüzü katın.

Kurgu işleyişi ve karakter yaratımıyla ilgili bir sonraki yazımı bekleyin, takipte kalın.

Bölüm İçeriği


Her bölümün bir amacı olmalı. Sırf bölüm yayınlamış olmak için yayınlamayın. Mümkünse her bölüm hikayenin ilerleyişine katkıda bulunsun. Örneğin, karakterin arkadaşlarıyla birlikte bara eğlenmeye gittiğini anlatan bir bölüm yayınladınız. Dişe dokunur bir şey olmadı, bir aksiyon olmadı, önemli bir şey konuşulmadı. Kısacası hikayenin gidişatına hiçbir önemli etkisi olmadı. O zaman böyle bir bölüm ancak okuyucu kaybetmeye yarar.

Ayrıca hikayenin gidişatına katkıda bulunmasının yanı sıra, bölümlerin özellikle sonlarına doğru ilgiyi artırıp, merak uyandıracak ve daha fazlasını istetecek bir noktada bırakılması gerekir. Ama bunu yaparken de Feriha Tansiyonu yaratmaktan kaçının (Feriha Tansiyonu: yine tam Feriha’nın yalanlarından biri açığa çıkmak üzereyken bölüm bitirilir, bir sonraki bölümün başında mucize eseri çocuğun telefonu çalar, yönünü değiştirir, mucize eseri kızı görmez, durum toparlanır). Yani demek istediğim sahte gerilim yaratmayın!

Reklam


Reklam önemli ve hassas bir konudur. Öncelikle çok dikkatli ayarlanmalıdır, çünkü fazlası itici gelebilir. Mesela milletin profiline hikayenizin linkini kopyalayıp yapıştırmak da bir reklamdır, ama çok itici bir reklam biçimidir. Sosyal medya hesaplarınızı kullanabilirsiniz. Blog, website ve forumlarda ufak bir tanıtıcı yazı yazıp paylaşabilirsiniz. Başkasının sizin reklamını yapması çok çok daha etkilidir. Arkadaşlarınızı Wattpad evrenine dahil edip onların sizi tanıtmasını sağlayabilirsiniz.

Reklam yoluyla daha fazla okuyucu çekmek ve Wattpad'de aktif olmanın önemiyle ilgili bir sonraki yazımı bekleyebilirsiniz.

Okuyucularınızla İletişim



Son olarak okuyucularınızla iletişim, sadık bir okuyucu kitlesi edinmeniz için çok önemlidir. Yorumlara cevap verin, olumsuz da olsa görüşlerini paylaştıkları için kibarca teşekkür edin. Sırf tartışma yaratmak ve yorum yağmasını sağlamak adına sivri bir tepki vermeyin. Unutmayın, herkes potansiyel bir okuyucudur. O yüzden Wattpad platformunda iletişime girdiğiniz herkese (özel mesajlar, mesaj panosu yazıları, yorumlar) saygılı davranın. Sizi sevmelerinin zararı değil faydası olacaktır. 

Wattpad'de başarılı olmanın sırları, kendinizi hikaye yazma konusunda nasıl geliştirebileceğiniz, okuyucu kitlenizi nasıl artırabileceğiniz ve popüler hikaye yaratmakla ilgili daha fazla ipucu için takipte kalın.

Bunları da okumanızda fayda var:

Yorumlar

  1. Çok güzel anlatılmış. Güzel detaylar üzerinde durulmuş. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Ya ufak bir sorum olacak, hani kitaptan bir kesit alıp resimli yapıyorlar ya, işte atıyorum, YABANCI hikayesinden, wattpad. Android ve İos üzerinde kullanılabilir falan yazıyor altta. Üstte de kitaptan bir söz var, onları nasıl yapıyorlar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, o dediğin gibi bir şeyi hiç görmedim ya da gözümün önünde canlanmadı. Bir örneği varsa link atabilir misin?

      Sil
    2. yorum yapmak için seçilen kısımlar oluyor.orada yorum yap seçeneğinin yanındaki işarete basman gerek.bu kadar :)

      Sil
  3. Merhaba az önce bir kitap yazmaya başladım tabi ki benim de sorunum popüler hikayeler gibi okunmaması adı "Black Dream" siz de bi bakarsanız inanın çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim umarım keyifle okur beğenirsiniz

    YanıtlaSil
  4. telefondayken hikayenin bir kısmını kopyalamak için seçtiğinde alıntı yap diye bir şey çıkacaktır oradan yapabilirsin,mutlu günler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder