Game of Thrones: Ozan Bael ve Kuzey Lordu

Lord Stark ve Ozan Bael

Kitabı okurken rastladığım ve oldukça etkilendiğim bir hikaye.

Duvarın güneyinde pek bilinmezmiş, fakat yabanilerin en sevdiği hikayelerden biriymiş Jon Ygritte'i ilk esir aldığında kız anlatır, Stark'ların kanında yabanıl kanı olduğunu vurgulayarak...

Hikaye Lord Brandon Stark'ın kendisini Sur'un Ötesinde Kral ilan etmiş Bael için korkak demesiyle başlar. Bael yanına yalnızca arpını alarak Sur'u tırmanır, Kral Yolu'na çıkar ve Kışyarı'na gelir. Lord Stark'a kendini Skagos'lu Sygerrik olarak tanıtır. Sygerrik eski dilde aldatan demektir, fakat kimse anlamaz ya da şüphelenmez. Ozan gece yarısına kadar arpıyla çalıp söyleyerek Lord Stark'ı eğlendirir. Karşısındaki yetenekten çok etkilenen Lord Stark, karşılık olarak ne istediğini sorar. Bael yalnızca Kışyarı'nın en güzel çiçeğinin yeterli olacağını söyler.

Kışyarı'nın meşhur mavi gülleri, kış gülleri açmaktadır ve Lord Stark ona en güzel güllerden birinin verilmesini emreder. Ertesi gün aynı gülü Lord Stark'ın bakire -ve tek evladı olan- kızının yatağına bırakılmış, kızı da kayıp bulurlar. Askerler salınır, kuzgunlar uçar, Kara Kale'nin Gece Nöbetçileri kuzeye akınlar düzenler, kızı ararlar ama hiçbir yerde bulamazlar.

Lord Brandon genç değildir ve kızı onun tek evladıdır, Stark'ın soyu tükenmenin eşiğine gelmiştir. Derken tam bir yıl sonra Stark'ın kızı odasında yeniden ortaya çıkar; kucağında bir erkek bebekle. Anlaşılır ki, Ozan Bael ve kız Kışyarı'nı hiç terk etmemiş, eski Stark lordlarının mahzen mezarlarında saklanmışlardır. 

Hikayenin Sur'un güneyinde örtbas edilmiş olmasının sebebi anlaşılıyor. Fakat bunun devamı da vardır.

Otuz yıl sonra Ozan Bael ile Stark kızının piç oğlu büyür, Kışyarı Lordu olur. Sur'un Ötesindeki Kral Ozan Bael ise yönettiği yabanıl ordusuyla güney akınına başlar. Genç Lord Stark'ın başını çektiği kuzey ordusu ve Ozan Bael'in yabanıl ordusu karşı karşıya gelirler. Ozan Bael ve oğlu, Donuk Kıyı'da karşılaşırlar. Dövüşlerinin sonu, Bael'in tereddüt edip oğluna kıyamaması ve onun kılıcında can vermesiyle son bulur. 

Yabanıl ordusunu dağıttıktan sonra Lord Stark Ozan Bael'in başını bir kazığa geçirip eve döner. Mahzende yaşadıkları bir yıl içinde ona aşık olmuş olan annesi, aşkının başını bir kazıkta görünce aklını kaybeder ve kendisini bir kulenin tepesinden atarak intihar eder.

Yorumlar