Kitap Bastırmak İçin 3 Yöntem

Kitap Yayımlamak için 3 Yöntem

Kitabınızı yazdınız, bitirdiniz. Her yazar gibi, bebeğinizin doğduğunu, kitapçıların ve okurların raflarında yer aldığını görmek istiyorsunuz. Peki onu nasıl yayımlayacaksınız? Çıktısını alıp, bir kenara koyup, yayıncıların kokusunu takip ederek sizi bulmalarını, "Buralarda iyi bir kitap varmış basalım mı?" demelerini mi bekleyeceksiniz? Yoksa kitabınıza hayat vermek için çabalamaya hazır mısınız? Cevabınız evetse, kitap bastırmanın 3 yöntemini öğrenmek için okumaya devam edin.

1. Geleneksel yayıncılık. 


Kitabınızı ya e-posta yöntemiyle ya da çıktısını alıp postayla geleneksel yayınevlerine gönderiyorsunuz. Dosyaları ne türde kabul ettiklerine dair bilgiyi yayınevlerinin resmi sitelerinden öğrenebilirsiniz. Bazı yayınevleri metnin tamamını isterken, bazısı sadece ilk birkaç bölümle birlikte ayrıntılı bir sinopsis ve yazarın kısa biyografisini ister. Belirtilmemişse bile, güzelce yazılmış bir sinopsis göndermek, metninizin ilgi çekme şansını artırır. 

Yalnız eğer bu yöntemi seçerseniz, yayınevlerinin genelde tonlarca dosya aldığını, dosyaların hepsine yeterince vakit ayıramayacaklarını, hatta bazılarını şöylece bir gözden geçirip, ilgi çekmezse bırakacaklarını göz önünde bulundurun. Dosyanız reddedildiyse, birçok yayınevi bir red mektubu gönderme inceliğinde bulunuyorlar, ama yoğunluklarına göre onu bile yapamayabilen yayınları de var.

2. Destekli Kişisel Yayıncılık. 


Kısacası, parayı bastırıp bastırmaca. Yayınevlerinin yaptığı her işi yapıyorlar (editörlük, kapak ve iç tasarımı, basım, dağıtım ve pazarlama), ama bütün masrafları siz karşılıyorsunuz ve bu da biraz pahalı. Yapılan anlaşmaya göre, kitap satışlarının tamamı ya da büyük çoğunluğu yazara kalıyor, fakat olur da kitap satmazsa, risk tamamen size ait. Avantajları olduğu gibi, bazı dezavantajları da var. Pahalılığı bir yana, eğer işinin ehli bir "yayınevi" değillerse, eksik hizmet alabilirsiniz. İyi araştırmakta fayda var.

3. Özyayıncılık. 


Kitabınızı tamamen kendiniz basıyorsunuz. İster e-kitap, ister basılı olarak. Fakat herşeyiyle yüzde yüz kendiniz uğraşmanız gerekiyor. Editleme, revizyon, kapak tasarımı, iç tasarım, isbn ve bandrol alımı, reklam, pazarlama vs. Eğer bu konulardan herhangi birinde yetersiz hissediyorsanız, o alanda bir uzman tutabilirsiniz. Sonrasında bir matbaaya gidip 1000 kopya bastırıp dağıtımını kendiniz yapabilirsiniz, fakat kitap satmazsa, o 1000 kopyayı ne yapacağınızı düşünmeniz lazım. Ya da Amazon'un Print on Demand (İstek Üzerine Baskı) sistemiyle daha risksiz basabilirsiniz. Hatta Amazon, ücretsiz isbn almanıza yardım ediyor, iç tasarımı kolaylaştıracak hazır formatlar sunuyor ve hatta kapak tasarımı gereçleri bile var. Veya, yine yukarıda yazan bütün işleri tamamladıktan sonra, Publitory, Smashwords, Kobo gibi sitelerden epub formatında e-kitap olarak satışa sunabilirsiniz. 

Sabrınıza, bağlantılarınıza ve maddi imkânlarınıza göre yönteminizi seçin. Ben özyayıncılık yöntemini, gittikçe popülerleşen bir ilk çare olarak tavsiye ederim.

Yorumlar