Wattpad'de Çok Okunmak İçin 13 İpucu

Wattpad'de okuyucu nasıl arttırılır?

Wattpad’de okuyucu nasıl arttırılır?

Wattpad’de çok okunan bir hikayeye sahip olmak her yiğidin harcı değildir. Fakat imkansız da değildir. Göze çarpmanın, popüler bir yazar olmanın ve başarıya ulaşmanın yolunu arıyorsanız işte Waddpad'de çok okunmak için 13 ipucu.


1. Hikayenizin görünüşüne zaman ayırın

Öncelikle Wattpad’de başarılı olmanın sırları başlıklı yazımda anlattığım noktalara dikkat etmenizde fayda var. Hikayenizin başlığı ve kapağı doğru seçilmiş, konusu ilgi çekici yazılmış, paragrafları doğru uzunlukta, grameriniz düzgün olmalı. Hikayenin içeriği mükemmel olabilir, fakat şekli şemalı cezbedici değilse baştan kaybeder. 

2. Wattpad’de zaman geçirin

Okuyun, takip edin, yorum yazın, oy verin, kısacası Wattpad’de aktif olun. Wattpad’e yalnızca hikayesinin yeni bölümünü yayınlamak için girenler istedikleri okuyucu sayısına asla ulaşamazlar. Hikayenize olduğu kadar Wattpad’de sosyalleşmeye de vakit ayırmanız gerekir.

3. Arkadaş Edinin

 Başka yazarlarla mesajlaşın, iletişime geçin. Ama hikayemi okur musun gibi isteklerle gitmeyin, onun yerine hikayesi hakkında neler düşündüğünüzü anlatın, bir konuda samimi fikrini sorun, bir öneride bulunun, kısacası arkadaşça davranın. Kendinize küçük küçük hedefler koyabilirsiniz, “her hafta Wattpad’de 3 yeni kişiyle tanışacağım” gibi. Bunun size ne gibi bir faydası mı olur? Yeni tanıştığınız her insanın Wattpad’de bir çevresi olduğunu düşünün. Siz ne zaman yeni biriyle tanışsanız, onun çevresiyle de etkileşime geçiyorsunuz. Bu da daha fazla potansiyel okuyucu demek.
Yeni insanlarla tanışırken sizin gibi küçük yazarları hedef almak da faydalı olabilir. Çok popüler olmuş, yüzlerce takipçisi olan bir yazar, zaten aldığı yorumların ve mesajların hepsine geri dönüş yapamıyordur. Ama yeni ünlenmeye çalışan bir yazarın yorumlarınıza ve mesajlarınıza cevap verme vakti ve olasılığı daha fazladır.

4. Profilinize çeki düzen verin

Sizi anlatan bir profiliniz olması çok önemli. Neden mi? Çünkü her takibinizde ve her yorum bıraktığınızda, kimse olmasa bile o kitabın sahibi profilinize bir tıklayacaktır. İşte insanları hikayenizi okumaya ikna edeceğiniz kısım burasıdır. Ama bunu yaparken kendinizi dilenci konumuna düşürmemeye çok dikkat edin. Kendinizi kısa ve öz tanıttıktan sonra, kitabınızdan bir alıntı yapabilirsiniz mesela. Ya da karakterinizden de kısaca söz edebilirsiniz. Profilinizi okuyan insan hikayenizle ilgili ilgi çekecek bir şey bulmalıdır.

5. İlk bölüm çok önemli

En çok okunan bölümlerin ilk bölüm olduğunu şimdiden fark etmiş olmalısınız. İlk bölüm insanların hikayenizi test ettiği yerdir, o yüzden buraya ekstra özen göstermeniz gerekir. Okuyucunun ilgisini çekmek, onu hikayeye bağlamak için belki de en iyi şansınız burasıdır. İlk bölümü ilgi çekici, sürükleyici, merak uyandırıcı yapmaya çalışın. İlk bölümünüzü esas anlatmak istediğiniz hikaye başlamadan çok önce arka planda fi tarihinde olup bitmiş olaylarla ya da yarattığınız dünyanın kurgusunu anlatmakla falan harcamayın. İnsanlar tam olarak bu kitapta neyi okuyacaklarıyla ilgili düzgün bir fikir almalılar, yoksa zahmet edip ikinci bölümü okumazlar.

6. İlk 15 bölüme dikkat

Bir önceki maddeyle alakalı olarak, hikkayenizin ilk 10-15 bölümü okuyucu için hâlâ test etme aşamasıdır. Hoşlarına gitmeyen bir şeyler sezdikleri anda bırakırlar. Dolayısıyla bu süre boyunca tansiyonu çok fazla düşürmemeye, bölümleri ilgi çekici ve merak uyandırıcı noktalarda bitirmeye devam edin. Bu tehlikeli dönemi atlattıktan sonra okuyucular ara sıra çıkabilecek tansiyonu düşük, sakin bölümlere daha kolay tahammül ederler. Dahası, bir hikayenin 15 bölümünü zaman ayırıp okumuş insan, bu kadar yatırımdan sonra hikayenin sonunu gerçekten merak ediyor demektir.

7. Bölüm uzunluğu

Bölüm uzunluğu çok önemli bir konudur. Bölümlerinizi tatmin edecek kadar uzun ama sıkmayacak kadar kısa tutmanız gerekir. Birçok insan ideal bir bölümün 700-1000 kelime arası olması gerektiğini savunur. Kimisi de (cep telefonunda) ortalama 7 sayfanın ideal bölüm uzunluğu olduğunu söyler. Benim bölümlerim genelde 700 kelime civarı sürer.

8. Hikaye uzunluğu

Hikayenizin uzunluğu, okuma, oy ve yorum almanızla doğrudan alakalıdır. Her bölümün bir okur tarafından en fazla bir kez okunup oylanıp yorum yapılabileceğini göz önünde bulundurursanız, hikayeniz ne kadar kısaysa okunma sayınız da o kadar kısa olacaktır. Benim fikrime göre ideal bir Wattpad romanı en az 40-50 bölüm sürmeli, tercihen 70-80’e bile çıkabilir. Eğer Wattpad romanınızın günün birinde basılması gibi bir hayaliniz varsa, uzunluğu önemli bir ölçüt olacaktır.

9. Sık sık güncellemek

Wattpad’de daha çok okunmanın en önemli sırlarından biri ise, sık sık bölüm yayınlamaktır. Bunu olabildiğince düzenli yapın. Bir hikaye yazmaya başlar başlamaz onu Wattpad’e koymayın, hikayenin en az 10-20 bölümü hazır olduktan sonra yayınlamaya başlayın ve bu esnada her gün yazmaya da devam edin. İlk hafta her gün yeni bir bölüm yayınlayabilirsiniz. İkinci ve üçüncü haftalarda iki günde bir, sonrasında ise haftanın iki günü yayınlayabilirsiniz. Yazma hızınıza bağlı olarak yirminci ya da otuzuncu bölümden sonra haftada bire düşürebilirsiniz. Mümkünse yeni bölümün yayınlanacağı günler sabit olsun, bu sayede sadık okuyucularınız ne zaman yeni bölüm bekleyeceklerini bilirler. Yeni bölüm yayınlayacağınız günleri Wattped’de ve çevrenizde duyurabilirsiniz.

10. Yazardan not koyun

Hikayelerinizin başına ya da sonuna yazardan küçük notlar koyabilirsiniz. Birçok okur, kendileriyle bu şekilde konuşan yazarları daha kolay severler. Hikayenin sonunda onlara soru sorabilir, yorum yapmalarını ve oy kullanmalarını hatırlatabilirsiniz. Ama kesinlikle “yeni bölüm istiyorsanız şu kadar oy şu kadar yorum yapın” gibisinden mesajlar vermeyin. Ben hikayenin devamını bekleyen tek bir okur varsa bile onu hayal kırıklığına uğratmak istemem. Bu konuda prensibli olun.

11. Etiket ve multimedia kullanın

Hikayenizin tamamına ve bölümlere tek tek etiket koyma imkanınız var, bunu değerlendirin. Doğru etiketler koyarsanız hikayenizin arama sıraların yükselmesini sağlarsınız. Ayrıca bölüm başlarına fotoğraf ya da video koyma imkanı var. Hatta oyuncu listesi bile yazabilirsiniz. Vakit ayırıp bunları yapın, daha fazla ilgi çekebilirsiniz.

12. Sosyal medyayı akıllıca kullanın

Sosyal medya en büyük yardımcınız olacaktır. Facebook, twitter, hatta instagram hesaplarınızda yayınladığınız yeni bölümü duyurun. Bloglarda ve forumlarda hikayenizin tanıtımını yapın. Wattpad dışındaki çevrenizden bu şekilde okuyucu toplamayı sağlayabilirsiniz. Hatta okuldan ya da iş yerinden arkadaşlarınıza Wattpad’den bahsedip hikayenizi okumaları için teşvik bile edebilirsiniz. Her türlü sosyal imkanınızı kullanın.

13. Sağlam bir hikaye yazın

En önemli maddeyi sona sakladım. Şimdiye kadar anlattıklarımın hepsi, eğer sağlam bir hikayeniz yoksa sizi hiçbir yere götürmez. Wattpad’in amacı öncelikle takipçi toplamak ya da ünlü ve popüler olmak değil, yazmaktır. Sevdiğiniz şeyi yazın ve iyi yazın. Karakterlerinizi düzgün yaratın, kurgunuzu, olay örgünüzü iyi düşünün, iniş çıkışları iyi ayarlayın vs. Hatta mümkünse tıkanıp hikayeyi yarıda bırakmak istemiyorsanız yazmaya başlamadan önce hikayenin iskeletini çıkarın. 

Wattpad ve yaratıcı yazım teknikleriyle ilgili diğer faydalı yazılar için Yazar Atölyesi bölümünü takip edin.

Yorumlar