Az Bilinen Marvel Karakterleri: Illyana Rasputin –Magik- Kimdir?

İllyana - Magik- Kimdir?
Tam Adı: Illyana Nikolievna Rasputina

Diğer İsimleri: Magik

Süper Güçleri: Büyücülük, Soulsword, Eldritch zırhı  ve teleportasyon

İlk Ortaya Çıktığı Seri/Bölüm: Giant Size X-Men #1

Illyana, X-Men’in Rus üyesi Piotr –Peter- Nikolaievitch Rasputin, nam-ı değer Colossus’un küçük kız kardeşidir (bkz. Piotr Rasputin -Colossus- Kimdir?) Kendisi Magik ismiyle bir büyücü ve mutant olarak Yeni Mutantlar’da görev yapmış, birçok başka çizgi seride de rol almıştır.


Biyografisi

Illyana ilk kez Xavier Colossus’u X-Men’e katılması için ikna etmeye geldiğinde, bir tarım aracının altında ezilmek üzere olarak ortaya çıkar. Ağabeyi metale dönüşüp aracı haşat ederek onu kurtarır. Daha sonra Illyana uzun bir süre görünmez, yalnıca Colossus ev hasreti çektiğinde kardeşimi de özledim diyerek arada bir ismini anar.

Illyana'nın çocukluğu
Illyana 6 yaşındayken, Uncanny X-Men #145’te Arcade tarafından kaçırılır. X-Men üyelerinin sevdikleri insanları rehin tutarak onları Doctor Doom ile savaşmaya ikna eden Arcade, birkaç bölümlük bir maceradan sonra yenilir ve rehineler kurtarılır.

Colossus Illyana’yı evine göndermez ve küçük kız bir süre malikanede X-Men’le birlikte kalır. Kitty Pryde ve Colossus’un arada bir aile saadetiyle küçük kızla vakit geçirmesi, ona kitap falan okuması dışında pek bir rolü olmaz.

Uncanny X-Men #160’da Illyana duyduğu tuhaf bir sesi takip ederek kendini farklı bir düzlemde, Limbo’da bulur. Eski tanrıları dünyaya salmak gibi tuhaf bir amacı olan Belasco onu oraya çağırmıştır. Belasco’nun, Beatrix Madalyonundaki beş boşluğu kan taşlarıyla doldurması gerekir ve bunu yapmasının yolu ise Illyana’nın ruhunu bozmaktır. X-Men Illyana’nın peşinden Limbo’ya gelir, kendilerinin bu düzlemdeki ölmüş, bozulmuş ya da değişmiş versiyonlarıyla yüzleşir ve sonunda Illyana’yı alıp geri dönerler. Fakat bir teleport diskinden geçerken Illyana’nın elini tutmakta olan Kitty birkaç saniyeliğine kızın elini kaybeder. Tekrar yakalayıp Illyana’yı diskten kendi taraflarına çektiklerinde ise, karşılarında 14 yaşında bir Illyana bulurlar.

Magik #1 
Limbo’da Olanlar

Kendi düzlemlerinde birkaç saniye geçmiş olmasına rağmen Limbo’da 7 yıl geçmiştir. Yedi yıl boyunca Limbo’da Belasco’nun Illyana’ya neler yapmış olabileceğini düşünen X-Men uzun bir süre endişelenir ve bu hikaye, Uncanny X-Men’de anlatılmaz. Sınırlı sayıda baskıya giren Magik: Illyana ve Storm isimli 4 sayılık seri, Illyana’nın Limbo’da Storm’un bu düzlemdeki beyaz büyücü olan versiyonuyla birlikte yaşadıkları maceraları anlatır.

Bu seride kısaca, Illyana’yı ele geçiren Belasco, ruhunu bozma umuduyla ona kara büyü öğretmeye başlar ve bunların sonucunda madalyondaki üç kan taşı dolar. Fakat daha sonra Illyana büyülü kılıcı Soulsword’u çağırmayı öğrenir ve Belasco’yu yenerek dünyaya büyümüş bir şekilde geri döner. Bu esnada hem Storm’la hem de Kitty’nin o düzlemdeki versiyonuyla aralarında ruhsal bir bağ oluşur ve bu bağ dünyaya döndükten sonra da devam eder. Kitty’nin yaşıtı olan Illyana ile yakın arkadaş olmasında da bu bağ etkili olmuştur.

Magik - Yeni Mutantlar
Yeni Mutantlar

Biraz da Illyana’nın karanlık tarafa kaymasından endişelendiklerinden, Xavier onu Yeni Mutantlar’a dahil eder. Ve Illyana’nın Magik olarak esas maceraları daha çok bu seride yayınlanır. Illyana Soulsword’unu her kullanışında vücudunun bir kısmı daha zırhla kaplanır. Büyücülük becerilerinde kendini ilerletir ve mutant güçlerinin tükendiği noktalarda büyücülerle büyü düellolarına girerek fayda sağlar. Günün birinde Limbo’ya yaptıkları rutin bir yolculuk ters gider ve orada mahsur kalırlar. Arkadaşlarını kurtarmak için Illyana içindeki iblis benliği fazlasıyla güçlendirmek pahasına da olsa dünyaya büyük bir kapı açar, ve beklenileceği şekilde bu kapıdan iblisler de dünyaya akarak istilaya başlarlar. Utanıp kendini suçlayan Illyana iblislerin altında dev bir disk açar. Onları Limbo’ya gönderir ve geçidi mühürlemek için de Soulswordunu içine atıp iblis güçlerini feda eder. Olaylar yatıştıktan sonra takım arkadaşları zırhının içinde Illyana’nın yedi yaşındaki halini bulurlar.

Illyana’yı ailesiyle yaşaması için Rusya’ya gönderirler, fakat ailesinin Rus hükümeti tarafından öldürülmesi sonucunda X-Men’le birlikte yaşamak üzere Malikaneye geri döner. Orada kaptığı Legasy Virüsü yüzünden hayatını kaybeder.

Illyana’nın hayaleti zaman zaman arkadaşlarına görünür.

Fakat Illyana’nın ölümü hakkında üzülmüyoruz, çünkü şunu biliyoruz ki Marvel evreninde ölmek pek kolay değildir. Yani kızımız kendisinden beklendiği üzere tekrar diriltiliyor, yada klonlar, farklı düzlemlerdeki versiyonları vesaire vesaire.

İlgili yazılar:

Piotr Rasputin -Colossus- Kimdir?
X-Men: Storm Neden En İyisi?

Yorumlar