Son Dört Yılın En İyi 10 Çizgi Roman Yazarı - Bölüm 1



CBR, geçtiğimiz günlerde 100 isimden oluşan gelmiş geçmiş en iyi çizgi roman yazarları ve çizerleri listesini paylaştı. Her dört yılda bir, gizli oylamalarda yapılan bu anketten 50 en iyi yazar ve 50 en iyi çizer çıktı. Oylama sonunda her birincilik oyuna on puan, ikincilik oyuna 9 puan vs verilerek her yazarın ve çizerin puanı hesaplandı. En çok puan toplayan en iyi on yazar şöyle:


Geoff Johns

10. Geoff Johns – 1182 puan (12 birincilik oyu)


Johns, ağırlıklı olarak DC’de yazar ve DC’nin en iyi yazarları arasında kabul edilir. DC’nin en büyük hikayelerinden biri olan Infinite Crisis’te onun imzası vardır Hal Jordan’ı yeniden Green Lantern yapmış, dahası diğer renkli yüzükler fikrini de seriye ilk o katmıştır. Green Lantern Corps fikrinin arkasında da o vardır. Ayrıca yalnızca Hal Jordan değil, Hawkman ve Barry Allen gibi yaşlı DC kahramanlarını da bir anlamda yeniden “diriltmiş”. Aquaman ve Superman’e de bir ara el atmış. Diğer bilindik hikayeleri arasında Blackest Night, Flashpoint ve Forever Evil da var.

Mark Waid

9. Mark Waid – 1420 puan (15 birincilik oyu)


Mark Waid en çok Flash, Kingdom Come ve Superman: Birthright ile bilinir. Captain Amerika ve Daredevil başlıklarında da önemli çalışmaları olmuştur. Marvel’da çalıştığı dönemde Age of Apocaliypse’in yazarlarından biridir. Boom! Studios için de Irredeemable, Incorruptible serilerinde çalışmıştır.

Brian Vaughan

8. Brian K. Vaughan – 1628 puan (27 birincilik oyu)

Brian Vaughan, listedeki diğer isimlerin aksine, Marvel ya da DC süper kahramanlarının serilerine yaptığı katkılarla ünlü olmuş bir yazar değildir. Onun en bilindik işi, Vertigo’nun yayınladığı Y the Last Man serisidir (Seri hakkında Kurgu Bilim’den güzel birinceleme okumak isterseniz). Marvel tarafından yayınlanan ve süper kötülerin ergen yaşlardaki çocuklarına odaklanan Runaways de onun çalışmalarından biridir. Orijinal konulu sıradışı işlere imza atan Vaughan’ın diğer çalışmaları arasında Ex Machina, Pride of Baghdad ve Saga da vardır. Yazar aynı zamanda Lost ve Under the Dome gibi dizilerin yapımcıları arasında da yer almıştır.

Warren Ellis

7. Warren Ellis – 1649 puan (29 birincilik oyu)


İngiliz yazarın alışılmadık bir tarzı vardır. Çizgi romanlarında sosyal meselelere dokunmayı sever ve hikayelerinde transhumanist öğeler vardır (nanoteknoloji, zihin transferi, yarı insan yarı makine karakterler gibi). En çok bilinen çalışmaları arasında Transmetropolitan, Planetary, Hellblazer, The Atuhority, Red gibi başlıklar vardır.

Chris Claremont

6. Chris Claremont – 2181 puan (53 birincilik oyu)


Chris Claremont’un bu listede yer almasına elbette hiç şaşırmadım, ama altıncı sırada olmasına üzüldüm. Bir Claremont hayranı olarak onun en az ilk dörde girmesini beklerdim. Claremont en çok X-Men üzerinde yaptığı çalışmalarla bilinir. Seri yayından kaldırılmak üzereyken devreye girmiş, yeni bir X-Men takımı yaratmış, günümüzde X-Men deyince aklımıza gelen karakterlerin çoğunluğu ya o yaratmış ya da derinlemesine işleyerek bugünkü popüleritesine kavuşturmuştur. X-Men’e toplamda 13 senesini vermiş, Rogue, Psylocke, Shadowcat, Phoenix, Mystique, Emma Frost, Jubilee, Sabretooth, Gambit gibi karakterleri yaratmış, Storm ve Wolverine’i bugünkü popüleritesine kavuşturmuş, Phoenix Efsanesi, Geçmiş Günler Gelecek, Mutant Katliamı, Inferno gibi hikayeleri kazandırmıştır. X-Men’den başka Captain Britain, Excalibur, New Mutants ve Wolverine serilerini de yazmıştır (İlgili olarak: Chris Claremont’un X-Men’deki Kadın Devrimini)



Yorumlar