X-Men Modern Çizgi Roman Okuma Listesi


Bu liste, X-Men çizgi romanlarını okumaya yeni başlayacak olanlar için bir öneridir. X-Men gibi uzun ve karmaşık bir çizgi roman serisinin içine atlamak yeni başlayacak olanlar için biraz zor olabilir. Fakat aşağıdaki okuma sırasını takip ederek bir noktaya kadar minimum kafa karışıklığıyla güvenli bir şekilde gelebilir, sonrasında dilediğiniz gibi devam edebilirsiniz.


Aslında kimine göre bu serinin en güzel sırası yazıldığı/çizildiği sıradır. Yani “Uncanny X-Men” başlığıyla geçen sayıların birincisinden başlayıp sabrınız yeterse beş yüzden fazla bölümünü okuyarak X-Men'i hatim etmiş sayılabilirsiniz. Fakat özellikle serinin ilk bölümlerini okumak, günümüz çizgi roman okuyucusu için çok çileli olabilir. Çizimler hiç gözümüzün alıştığı gibi değil, ve yazılar “çizgi roman” sözünün hakkını verecek şekilde fazlasıyla bol. Bir başka alternatif, benim yaptığım ve buradaki yazımda da anlattığım şekilde Giant Size X-Men #1 ile başlayıp Uncanny X-Men #94’den devam etmek. İlk X-Men takımının maceralarını kaçırmış olursunuz, ama Wolverine ve Storm’u da kapsayan ikinci X-Men takımı ile devam edebilirsiniz. Bu aynı zamanda efsane X-Men yazarı ve X-Men’in şüphesiz en iyi hikayelerine imza atan Chris Claremont’un devreye girdiği zamandır. Her neyse, daha önceki yazımda da belirttiğim gibi ben inat ettim Uncanny X-Men’in 544 bölümünün tamamını bitireceğim (#252’deyim, bitsin göbek atacağım, şampanya patlatacağım yemin ederim!). Ama daha mantıklı insanlar için aşağıdaki okuma sırası da işin özüne hızlıca inmenize yardımcı olacaktır.

X-Men Season One (2012, Dennis Hopeless & Jamie McKelvie)


X-Men’in kuruluşunun ilk senesini anlatır. Profesör X; Cyclops, Beast, Iceman, Angel ve Marvel Girl’den oluşan ilk X-Men takımını kurar. Uncanny X-Man serisinin ilk bölümlerden geçen birkaç hikayenin modern uyarlamalarını içerir. Bildiğim kadarıyla henüz hiçbir yayınevi tarafından Türkçe olarak basılmamış (bununla ilgili bir değişiklik duyarsanız bana iletebilirseniz sevinirim).

X-Men: First Class (2006, Jeff Parker & Roger Cruz)


Bu seri de ilk takımın ilk yıllarına odaklanır, ama Season One’dan bağımsızdır. Yani ikisinden birini okuyabilirsiniz ama ikisini birden okumanızın da sakıncası olmaz. Yine de sadece birini okuyacaksanız eğer bunu seçin derim. X-Men First Class, daha uzun ve biraz daha kapsamlıdır. Wolverine: First Class ve Weapon X: First Class gibi faydalı uzantıları da vardır. Volume 3, takımın Krakoa adasına gidişiyle sonlanır. Krakoa Adası’ndaki olaylar yeni X-Men takımının oluşturulmasıyla sonuçlanacaktır. Bu olaylar da Uncanny X-Men: First Class ve Uncanny X-Men: First Class Giant Sized sayılarında anlatılmaktadır.

X-Men Klasik Seri (Arkabahçe, Çizgi Dünya link) #1-6


Uncanny X-Men #94’den, yani ikinci takım döneminden sonraki birkaç güzel sayının derlendiği serilerdir bunlar. Chris Claremont hikayelerini okumak isterseniz –ki bence okunmaları şart- buradan devam edebilirsiniz. Arkabahçe yayıncılık tarafından derlenip Türkçe olarak basılmış, yalnız en son baktığımda tükenmişti. Yeni basımları olur mu bilmiyorum, ama seriyi kitapçılarda arayıp arayıp bulamayanlar için Çizgi Diyarı Forum’da faydalı bir link önerebilirim. (Foruma üye olmanız gerek, üye olun, güzel bir kaynak).

X-Men Klasik (Gerekli Şeyler) #1 - 


Bu da aynı şekilde Claremont’un Uncanny X-Men hikayelerinin devamı. Arkabahçe yayıncılığın bıraktığı yerden, önemsiz bölümleri eleyerek devam etmişler. Arkabahçe’nin Klasik serisinden sonra buradan devam edebilirsiniz. Serinin şu an için ilk 6 sayısı çıktı, ama devamı da gelecek bildiğim kadarıyla. Bu seriyi kitapçınızdan ya da Gerekli Şeyler yayınevinin internet sayfasından temin edebilirsiniz.

X-Men Klasik Seri ve X-Men Klasik, Phoenix efsanesi, Mutant Katliamı, Tanrı Sever İnsan Öldürür, Geçmiş Günler Gelecek gibi çok önemli ve en unutulmaz X-Men hikayelerini de kapsamaktadır.

New X-Men (2001, Grant Morrison)


Ana X-Men serisinin ikinci volume’u olarak başlamıştır bu seri. Açıkçası ben henüz okumadım bu seriyi, ama Grant Morrison imzasını taşıdığına göre güzel şeyler vaadettiğine eminim. Profesor Xavier’ın okuluna ve mutant öğrencilik kavramına daha çok odaklanılmış. Güzel hikayelere yer verilmiş. Çizimler epey kaliteli. Klasiklerden sonra uygun bir öneri olduğunu düşünüyorum.

Astonishing X-Men (1995-2013, Joss Whedon)


Bu seri çoğunlukla X-Men’in Apocalypse ile mücadelesi odaklı. Kurgusu çok farklı. Burada Xavier yirmi yıl önce öldürülmüştür ve en yakın arkadaşının öldürülüşüne tanık olduktan sonra Magneto X-Men takımını kendisi kurmaya karar vermiştir. Seriyi 2004 yılında devralan Joss Whedon, bazı şeyleri Grant Morrison'ın bıraktığı yerden devam ettirmiş. O yüzden New X-Men’den sonra okunması uygundur.

All New X-Men (2012, Brian Michael Bendis)


Bu seri, orijinal X-Men takımının günümüze geri getirilmesiyle başlar. Cyclops, eski dostlarına göre Profesör X’in rüyasından epey bir sapmıştır ve Beast onun aklını başına getirmek için eski takımını günümüze getirmiştir. Cyclops’un kendi okulu vardır. Bu seriyi de okuduktan sonra hem klasik hem popüler açıdan X-Men hakkında kendinizi yeterince bilgi sahibi sayabilirsiniz. Ama elbette daha okuyacak daha çok seri var. Aşağıda okunması şart olmasa da önerebileceğim birkaç seri ve hikaye daha var.


Wolverine and the X-Men (2011, Jason Aaron) & Schism (2011, Jason Aaron)

Okunmaları şart olmamakla birlikte, aslında bu iki seri All New X-Men’den önce okunabilir. Wolverine and the X-Men’de mutant okuluna Wolverine önderlik eder ve Schism’de de Cyclops’un okuluyla Wolverine’in okulunun prensiplerinde ayrı düşmesi ve çatışmaya girmesi anlatılır.


House of M (2005, Brian Michael Bendis)

Mutantların Magneto tarafından yönetildiği ve insanlardan üstün olduğu bir evrende geçer. Marmara Çizgi tarafından X-Men: M Hanedanlığı ismiyle basılmıştır.


Wolverine Origins (2006, Daniel Way)

Wolverine’in X-Men’e katılmasına kadar olan geçmişi anlatılır. Bir kısmı X-Men Origins: Wolverine filminde de anlatılmıştır. Gerekli Şeyler bunu Wolverine Orijin ismiyle Türkçe olarak basmıştır.


X-Men Messiah Complex (2007, Ed Brubaker)

House of M’in devamı niteliğindedir. Yine Marmara Çizgi tarafından X-Men: Mesih Kompleksi ismiyle basılmıştır.

Bunlardan başka önerisi ya da ekleyecek bilgisi olan varsa şimdiden teşekkür ederim.


Yorumlar

  1. House of M sonrasında tam olarak ne olduğunu hiç okuma fırsatı bulamadım ve açıkçası çok da merak ediyordum. Tam olarak sonrasında olanları okumak için nereden başlamak gerekir dersin? Direk olarak Mesik Kompeksi ile devam mı etmeli?

    Ayrıca çok güzel bir kaynak olmuş. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba sevgili Gorath! Sorunun cevabı, House of M'in ne kadarını okudun (sadece #1-8 mi?) ve ne kadar derine inmek istersin ona göre değişir. Mesela Civil War var, HoM'in öncesini anlatır. Sonracığıma HoM: Avengers, Spiderman, Fantastic Four vs var, diğer açılardan da okumak istersen. Ama genelde (çok şart olmasa da bence faydalı olarak) Decimation, sonra Generation M ve Son of M gelebilir. Sonrasında Mesih Kompleksi, Second Coming, Schism ile devam edebilirsin. Memnun kalır ya da kalmazsan haber ver ;)

    YanıtlaSil
  3. House of M'i sadece 1-8 olarak okudum. Aslında bunun bir hata olduğunu biliyorum; ama okuyacak bu kadar çok seri varken ve elime Türkçe olarak geçmişken kendimi, bu hataya düşmekten alıkoyamadım. Şimdi de geriye dönmek istemiyorum.

    Civil War, Planet Hulk ve World War Hulk serilerini eksiksiz okudum. House of M'in öncesini anlatan seri bildiğim kadarıyla Avengers Disassembled değil miydi?

    Marvel kronoloji konusunda çok kötü olan bir evrene sahip benim gözümde ya da ben henüz, her şeyi aklımda oturtamadığım için o şekilde geliyor.

    Benim merak ettiğim House of M sonunda (Spoiler Alert!!!) meydana gelen mutant azalmasının devamı... Yani hatırladığım kadarıyla dünya üzerinde bir avuç mutant kalıyor House of M sonunda ve bu bir avuç mutanta neler oluyor, Scarlet Witch'in oynadığı gerçekliği eski haline döndürebiliyorlar mı, döndürüyorlarsa bu nasıl oluyor gibi sorularımın cevabını bulabileceğim seriler hangileri... Yani o olaylar sonrasında X-Men dünyasındaki yankıları ve gidişatı görmek istiyorum.

    YanıtlaSil
  4. Eğer ki Astonishing X-Men'in ingilizce ve ciltli versiyonunu alırsanız şahane bir başlangıç yapabilirsiniz. Zira o versiyonun başında kısaca tüm X-Men tarihini özetleyen bir bölüm var.

    YanıtlaSil
  5. Evet Marvel kronoloji konusunda gerçekten çok kafa karıştırıcı davranıyor. Civil War Magneto'nun House of M'deki konumuna yükselişine anlattığı için ben HoM'den önce öneririm onu. Gerçi aslında HoM'den sonra basılmış ama neyse hiç kafa karıştırmayalım. Decimation, Generation M ve Son of M, (spoiler alert) güçlerini kaybeden mutantlardan birkaçının adapte olma maceralarını anlatıyor. Hatta Mesih Kompleksi'nden sonraki Second Coming, M-Day olayından sonra doğmuş olan ilk mutant çocuk -Hope Summers- hakkında. Ama kedi yavrusunu kaybetse yemin ederim bulamaz bu Marvel evreninde...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder