Green Arrow: Yıl Bir – İnceleme


Green Arrow’un New52 basımını okuyup –daha doğrusu okumaya çalışıp- ağzımda hayal kırıklığı tadıyla bıraktıktan sonra, bu popüler kahramanın hikayesini öğrenme hevesimi kaybetmeyip bir başka serisini buldum.

Oliver Queen’in Green Arrow oluşunu anlatan bu giriş niteliğindeki yapım bildiğim kadarıyla hiçbir yerli yayınevi tarafından basılmamış ve Genç Türkçe Çizgi Roman Çeviri Takımı’nda Türkçe’sini bulmak mümkün, hatta çevirisi de gayet düzgün.

Seri, Andy Diggle tarafından yazılmış, 2007 yılında basılmış, 6 bölümden oluşuyor. Arrow dizisini izlemiş olanlar Diggle isminin tanıdık geldiğini fark etmiştir. Green Arrow Yıl Bir, Arrow dizisine ilham veren yapımmış. Gerçekte olmasa da yalnızca dizi için yaratılan John Diggle karakterinin ismi, serinin yazarından esinlenilmiş. Ayrıca ilk ve tek olarak bu seride görünen China White karakteri de dizide mevcut.

Gelelim serinin konusuna… Oliver Queen’in ne kadar vurdumduymaz, hayatını gereksiz yere riske atıp heyecan arayan, iflah olmaz bir playboy olduğunu öğrenerek başlıyoruz. O meşhur adaya düşüşü de yine kısmen başına buyrukluğundan ve macera arayışından kaynaklanıyor. Yakılmış, terk edilmiş küçük gizemli bir köyden başka bir şey bulamadığı bu adada kendine hurda parçalardan oldukça ilkel bir yay ve oklar yapıyor ve doğaya karşı mücadele ederek hayatta kalmayı başarıyor. Fakat adada doğa şartlarından ve yaban hayvanlarından daha tehlikeli şeyler olduğunu öğrenmesi, sakal bırakmasından uzun sürmüyor.


Çizimleri son derece kaliteli, okuması ve takip etmesi rahat olan çizgi roman, dizideki çok konuşulan, çok merak uyandıran gizemli ada sahnelerini birebir aktarıyor mu ondan emin değilim (evet, hâlâ diziyi izlemedim). Yalnızca ilham alınmış olduğu bilgisi var elimde. Bu seriye başlarken benim amacım Oliver Queen’in kişiliğini, motivasyonunu ve geçmişini öğrenmekti ve bu yönden tatmin olmuş bulunmaktayım. Serinin ilk bölümünü buradan indirebilirsiniz. Özellikle diziyi izlemiş olanların yorumlarını dört gözle bekliyorum. İyi okumalar…


Yorumlar