Gündüz Ölüsü - Charlaine Harris

Künye

Kitap Adı: Gündüz Ölüsü
Orijinal Adı: Dead Until Dark
Yazar: Charlaine Harris
Türü: Fantastik Kurgu
Yayınevi: Artemis Yayınları
Sayfa Sayısı: 405

Dizisi de çekilmiş ve çılgınlığı, modası çoktan sona ermiş bir kitap olsa da geçtiğimiz günlerde daha yeni okudum Gündüz Ölüsü’nü. Zaten son derece karşı çıktığım bir fikirdir çok sattığı, popüler olduğu için kitap okuma olayı. Yalnızca ve yalnızca ticari amaçlarla yazılan kitaplar, moda olduğu için okunan kitaplar, moda olduğu için yasaklanan kitaplar…

True Blood adıyla yayınlanan dizisini izlememiş biri olarak yorumlayacağım Gündüz Ölüsü’nü. Kitap insanların zihinlerini duyabilen bir garson kız ve ona aşık olan bir vampirle ilgili.

Küçük ve sıradan bir kasada yaşayan, küçük ve sıradan biridir Sookie Stackhouse. Kendi kendini ezen fakat güçlü ve inatçı bir kişiliğe sahiptir. Zihin okuması dışında karakter özellikleri açısından çok da fazla farklılık görebildiğimi söyleyemeyeceğim. Anne babasını kaybetmiş, onun tam zıttı sosyal ve popüler bir kardeşi olan, geleceğe dair pek bir plan yapmamış bir kız.


Vampirler ise birkaç yıl önce kendilerini halka duyurmuş, vatandaşlık hakları almış, toplumdan kabul görmüşlerdir. Yapay kanın icadıyla artık insanlar için tehlike oluşturmadıkları için yasal olarak pek bir zorlukl yaşamamaktadırlar. İnsanlardan beslenmeleri yasaktır, fakat erotik bir fonksiyonu olduğu için bu iş gizli gizli yapılmaya devam etmektedir.

Günün birinde Sookie’nin çalıştığı bara ilk kez olarak bir vampir gelir. Zaten bir vampir görmeye çok meraklı olan Sookie, bu vampirin düşüncelerini duyamadığını fark edince daha da fazla etkilenir. Genellikle insanların düşüncelerini duymamak için zihinsel kalkan geliştirmiş olsa da, ten teması olduğunda kontrol dışı olarak düşünceleri duyabilmektedir ve bu da aşk hayatını son derece olumsuz etkilemektedir.

Sookie’nin yakışıklı vampir Bill’in hayatını kurtardığı ufak bir çılgınlıktan sonra ikisi görüşmeye başlarlar. Fakat civardaki birileri son günlerde vampirlerle yatmış olan kadınları öldürüyordur ve şu an kasabada bu kurban profiline en çok uyan kişi Sookie’dir. Doğa üstü varlıkların olduğu hoş bir polisiyeye dönüşüyor kitabın tadı sonrasında. Hem Sookie’yi korumak hem de çapkın kardeşinin üzerindeki şüpheleri dağıtmak için Sookie ve Bill’in özel güçlerini ve kaynaklarını kullanması gerekmektedir.

Kitap baştan sona birinci dilden anlatılmış. Esprili ve akıcı bir tarzı var. Polisiye, fantastik ve bir noktadan sonra az bir şey erotik bir tadı var. Gündüz Ölüsü’yle başlayan Bir Güneyli Vampir Romanı serisinin en son onuncu kitabı yayınlanmış.

Bir Güneyli Vampir Romanı okuma sırası şu şekildedir:
  1. Gündüz Ölüsü
  2. Şehir Ölüsü
  3. Kulüp Ölüsü
  4. Cadı Ölüsü
  5. Ölüler Ölüsü
  6. Yılın Ölüsü
  7. Hepimizin Ölüsü
  8. Kötünün Ölüsü
  9. Peri Ölüsü
  10. Aile Ölüsü


Yorumlar