Kitap - Galeyan - Katherine Howe

Künye

Kitap Adı: Galeyan
Orijinal Adı: Physick Book of Deliverence Dane
Yazar: Katherine Howe
Türü: Tarih/Fantastik Kurgu
Yayınevi: April Yayınları
Sayfa Sayısı: 414
ISBN: 978-975-6006-89-4

Bu kitabı bitireli çok olmama rağmen incelemesini yazmaya ancak vakit bulabildim. Kapak tasarımı, ismi ya da arkasında okuduğum dört satırlık, konu hakkında çok da fazla bilgi vermeyen arka kapağından mıdır bilmem, daha kitabı elime aldığım anda çok farklı bir kitap olduğunu anlamıştım. Yanılmamışım.

Kitabın ön sözünde yazarın bu kitaba nereden ilham bulduğu yazıyor. Yazar, tarih doktorasına başladığı sırada anneannesinden kalma eski bir eve taşınır. Evde atalarına ait ilginç birtakım ipuçları bulması üzerine kendi soyu hakkında bir araştırma yapar ve 1600’lü yıllarda Salem’de cadılık suçlamasıyla yakılan kadınlardan biriyle ve suçlanıp da daha sonradan serbest kadan bir başkasıyla uzaktan akraba olduğunu keşfeder. Kitabında da bu olaydan ilham alır.

Kitabın kahramanı Connie Goodwin, Harvard üniversitesinde tarih doktorasına yeni başlamıştır. Rahmetli anneannesinin yıllardır kullanılmayan eski evini temizleyip satılmaya hazır hale getirmek için eve taşınır. Yapılacak çok iş vardır çünkü ev hem çok bakımsızdır hem de bahçesinde adamotu, mutfağında içinde garip tozlar olan kavanozlar gibi tuhaf ıvır zıvırlar vardır. Eski bir İncil’in içinden düşen bir anahtarın içine sarılı kağıt parçasındaki Selamet Dane ismi ona bir bilmece sunar. Selamet Dane, cadılık suçlamasıyla Salem’de yakılan bir kadındır ve biraz araştırınca kızına bıraktığı tuhaf bir Tarifler Kitabı olduğunu öğrenir. Doktora tezi için özgün bir kaynak bulma amacıyla bu kitabın peşine düşer, fakat bulacağı şeyler onun realist, şüpheci, ayakları yere basan kişiliğini derinden sarsacaktır.

Sonrasında olup bitenler hakkında daha fazla bir şey söylemek istemiyorum, çünkü bazı şeyler önceden tahmin edilebilir olsa da olay örgüsü sürprizlerle dolu. Kitabın anlatımı beni ilk başlarda çok endişelendirmişti, çünkü betimlemelere fazlasıyla yer verilmişti. Bu da kitabın çok ağır ilerleyebileceğini, sıkacağını düşündürmüştü, ama hiç de öyle olmadı. Öyle peş peşe aksiyonlar falan yaşanmasa, büyük çoğunluğu araştırmayla geçse bile son derece sürükleyiciydi. Bir fincan keyif çayıyla kitap okuduğum, günün kitap okuma saatini iple çekmemi sağlamış yegane kitaplardan biridir.

Salem’deki Cadı Mahkemelerini ve akıl almaz suçlamalarla yakılan kadınları herkes gibi ben de filmlerden ve dizilerden duymuş, fakat hiç yeterince merak edip işin aslını araştırmamıştım. Yazar, bir tarihçi gözüyle olayların aslını da anlatmış. Tarihi olaylara dayandırılmış olsa da bu bir fantastik roman ve yazar yer yer kendi hayal gücünü kullanmış. Örneğin kitapta önemli bir yer kaplayan Selamet Dane karakteri, gerçekten o dönemde Salem’de yaşamış, cadılıkla suçlanmış fakat daha sonra serbest bırakılmış bir kadın. Kitapta ismi geçen diğer kadınlar; Rebecca Hemşire, Sarah Good, Sarah Wildes, Susannah Martin ve Elisabeth Howe (yazarın akrabası), rahip ve mahkemelerdeki görevliler de yine o dönemde yaşamış insanlar. Kurgu da olsa tarihsel olaylara dayandırılmış olması kitaba çok farklı bir hava vermiş.

April Yayıncılık’tan çıkan ve New York Times Bestseller listesine giren Galeyan, gerçek olaylara dayandırılan kitapları sevenlerin de, fantastik roman okurlarının da beğenerek okuyacakları bir roman.

Yorumlar