X-Men: Days of Future Past

X-Men’in en son sinema filmi, Mayıs 2014’te vizyona girecek. Orijinal ismi “Days of Future Past” olan yapım, Türkçe’ye ‘Geçmiş Günler Gelecek’ ismiyle çevriliyor.

X-Men Çizgi Roman Okuma Listesi başlıklı yazımı gördüyseniz, şu an çılgınca bir merakla X-Men’in 1960’larda ilk kez yayınlanan çizgi romanlarına en baştan başladığımı biliyorsunuzdur. Çizimler çok kalitesiz olsa da hem karakterler arasındaki diyologlar hem de kurgu tuhaf bir şekilde hoşuma gitti. Hikayelerin biraz çocuksu, biraz toy, ama tatlı bir havası var.

İşte yine geçtiğimiz günlerde büyük bir merakla X-Men okuyorum. Duvarların içinden geçebilen 13 buçuk yaşındaki Kitty Pride, Sprite ismiyle X-Men takımına yeni katılmıştır. 141’inci sayısını açtım ve ne göreyim: sayının başlığı Days of Future Past!

Yakalanan ve öldürülen takım üyeleri
#141 birinci sayfa


Filmi çekilen hikayenin orijinali bu herhalde dedim ve önce bir ön araştırma yapıp okumaya başladım. 141 ve 142’inci sayılardan oluşan kısa bir hikaye ve X-Men’in şimdiye kadar en çok sevilen 25 hikayesinden biri kabul ediliyor. Gerekli Şeyler Yayıncılık'tan çıkan X-Men Klasik serisinin 3'üncü sayısında başkalarıyla birlikte bu hikaye de yer alıyor (bilgi için Türkçe Çizgi Roman'a teşekkürler). Dilerseniz hikayeyi Türkçe olarak bizzat okuyabilirsiniz. 

Ama yok ben okumasam da olur, neymiş bu "Days of Future Past"in esas hikayesi diyorsanız, kısa bir özeti aşağıda.


Uncanny X-Men #141- #142 Özet

Hikaye gelecekte, 2013 yılında başlar (o sayının yayımlandığı tarih 1980’lerdir). Yıkım, yoksulluk ve savaş dolu bir New York tablosu çizilir. Yetişkin bir Kitty Pride, boynunda güçlerini kullanmasını engelleyen bir tasma ile şehrin ıssız bir bölgesine gitmektedir. Orada saçlarının kenarları beyazlamış Wolverine ile buluşur. Ne planladıkları açıkça ifade edilmese de Wolverine ona ihtiyaçları olan son parçayı geçirmiştir ve o gece, planlarını uygulamaya başlayacaklarını konuşurlar.

Kitty daha sonra bir toplama kampına döner. 1884 yılında, Senator Kelly’nin suikaste uğramasından sonra Mutantların takip edileceği bir yasa yürürlükten geçmiş, kısa süre sonra ise mutantlar yalnızca takip edilmekle kalmamış, toplama kamplarında yaşamaya zorlanmış, karşı çıkanlar ise görüldükleri yerde öldürülmüştür. Elbette mutantları kontrol altında tutmak için kullanılan askerler, çizgi filmlerden de bildiğimiz Sentinel (Nöbetçi)’lerdir.

Ne var ki esas görevleri mutantları zaptetmek olan Sentineller, kısa sürede kontrolden çıkmış ve mutantları kontrol altında tutmanın en iyi yolu bütün ülkeyi işgal etmektir deyip yönetimi devirmiş. Diğer ülkeler, Sentineller Amerika topraklarından dışarı çıktığı anda topyekün savaş açmaya hazır vaziyettedir ve Kanada gizli servisi için çalışan Wolverine, Sentinellerin çok yakında bunu yapmaya hazırlandıklarını bilir. Bütün dünyayı mahvedecek bir savaş kaçınılmazdır ve hayatta kalan X-Men’ler, bunu durdurmak için son kez mücadele etmeye hazırlanırlar.

Kitty toplama kampına girerken biraz da ibret olsun diye girişe yerleştirilen bir mutant mezarlığından geçer ve mezar taşlarının üzerinde ölen mutant arkadaşlarının, hatta süper güçlere sahip diğer insanların da isimlerini görürüz.



Kitty, toplama kampında kocası Colossuz, Storm, Magneto, Rachel isimli gizemli bir kadın (daha sonradan alternatif bir gelecekte Scott Summers ve Jean Grey’in kızı olduğu ortaya çıkacaktır) ve onun kocası Franklin Richards (Reed Richards ve Susan Richards’ın oğlu) ile buluşur. Wolverine’in getirdiği parçayı kullanarak güçlerini bastıran tasmalarını çıkarırlar ve güçlü bir telepat olan Rachel, Kitty’nin zihnini geçmişe, 80’li yıllardaki Kitty’nin bedenine gönderir. Magneto kendini feda edip Sentinelleri oyalarken Wolverine baskın yapar ve diğerlerini kaçırır.

Senator Kelly’nin suikaste uğradığı güne dönen Kitty, X-Men’e olan biteni anlatır. Geçmişteki X-Men takımı senatörü kurtarmaya giderken, gelecekteki X-Men’den arta kalanlar ise Sentinellerin ana binasını basmaya giderler. Sistemlerine yeterince zarar verebilirlerse, onları hiç değilse yavaşlatabileceklerini düşünürler, ama kendilerinin de pek umudu yoktur aslında. Geçmişteki X-Men, senatöre suikast düzenleyen Mutant Kardeşliği ile dövüşürken oldukça saf ve insancıldır. Öyle ki sırf pençeleriyle saldırdığı için Storm Wolverine’i azarlar, eğer burada birini öldürürsen kendimizi kötü gösteririz, onlardan bir farkımız kalmaz, sok o pençelerini yerine diye. Tahmin edebileceğiniz üzere savaşın ortasında Wolverine onunla ciddi şekilde zıtlaşır, ama neyse ki daha sonra hesaplaşmak üzere tartışmayı bırakıp savaşa geri döner. Gelecekteki aynı karakterlerin ise ne kadar duygusuz, ne kadar soğuk olduğunu, öldürmek konusunda tereddüt etmediklerini görürüz, ki bu aslında şaşılacak bir şeydir, çünkü bu en eski X-Men serisinde, çocuk okuyuculara da hitap ettiklerini göz önünde bulundurarak sık sık insancıl, barışçıl mesajlar verilmektedir. Hatta Storm'un zaten asla can almama yemini vardır, ama gelecekte bu yeminini bozmuştur.

Velhasıl geçmişteki X-Men takımı savaşırlar, Mutant Kardeşliği’ni yener ve senatörü kurtarırlar. Gelecekteki takımın kalan son üyeleri ise tek tek öldürülür. Açıkçası Wolverine’in kızarıp yalnızca adamantiyum iskeletinin kaldığı sahne çok moral bozucuydu. Storm vurulur ve Colossus’un ölümünü de aşağıda Kitty’nin bedeniyle birlikte saklanmakta olan Rachel zihninde hisseder. Genç Kitty’nin zihnini geçmişe geri gönderir, fakat sonrasında onlara ne olduğu –en azından bir süre için- bilinmez.

Uncanny X-Men #142-17
Uncanny X-Men #142-18

Uncanny X-Men #142-19


1980’lere döndüğümüzde, X-Men takımının başarıyla eve döndüğünü görürüz. Fakat son sayfada Senatör Kelly, başkan ile tartışır ve her ne kadar mutantlar hayatını kurtarmış olsalar da, mutantlar olmasaydı hayatıma hiç kastedilmeyecekti zaten deyip, aynı yasa tasarısını yine sunar. Yeni Sentinel teknolojisini kuracak olan bir adam, “Endişelenmeyin Başkanım, çok özel bir projem var,” diyerek mutant sorununun çözüleceğine söz verir. Yani yine Sentinel projesi uygulamaya konacak, aynı olaylar yaşanacaktır.

Yuh ya hiçbir şeyi değiştiremediler mi şimdi deyip moral bozukluğuyla film hakkında araştırma yapmaya başladım.

Geçmiş Günler Gelecek

Bryan Singer’ın imzasını taşıyan Geçmiş Günler Gelecek filmi, ilhamını ve ismini bu hikayeden alsa da, elbette bir Hollywood rötuşu yemiş. Filmlerde çok fazla üstünde durulmamış bir karakteri, Kitty Pride’ı markaja alsalar tabi ki yapım çok fazla ilgi görmeyebilirdi. O yüzden geçmişe gönderilecek olan X-Men’i Wolverine seçmişler. Filmin fragmanı oldukça umut verici, ama bütün fragmanlar öyledir zaten. Yalnız ilk üç filmin de yönetmenliğini yapan Bryan Singer, X-Men çizgi roman hayranları tarafından çizgi romanlardan fazlasıyla uzaklaştığı için biraz mimlenmişti. Ben ona Cyclops’a figüran muamelesi yaptığı için biraz gıcıktım zaten, ama filmlerinden yine de zevk aldım. Geçmiş Günler Gelecek filmini şimdi hem merakla, hem de bu harika hikayeyi mahvederler mi acaba diye endişeyle bekliyorum.

İşte filmin fragmanı


Yorumlar