Kitap - Beyaz Kedi - Holly Black

Künye

Kitap Adı: Beyaz Kedi
Orijinal Adı: The Curse Workers: The White Cat
Yazar: Holly Black
Türü: Fantastik/Gençlik
Yayınevi: DEX
Sayfa Sayısı: 290
ISBN: 978-605-09-0232-7

Arka Kapak

Bazı insanlar sadece genetik yolla kazanılan bir yeteneğe sahip: Tek bir dokunuşla duygularınızla, anılarınızla oynayabiliyor, size şans verebiliyor, sizi öldürebiliyorlar ve buna Lanet İşleyiciliği deniyor.

Lanet İşleyiciliği tehlikeli olduğu için bu kişiler toplumdan dışlanmışlar, en ağır işlerde çalıştırılıyor ya da yasadışı yollara zorlanıyorlar. Üstelik büyülü dokunuşlarının kontrol altında tutulabilmesi için daima eldiven giymek zorundalar.

Cassel de böyle bir aileden geliyor ve ailesinin tümü dolandırıcılıkla geçimini sağlıyor. Cassel hariç. Kuşaklar boyunca genetik yolla geçen lanet yeteneği Cassel'de yok. Ancak Cassel de üç yıl önce en yakın arkadaşı Lila'yı öldürdü.

O günden beri normal bir hayat sürmeye çalışıyor. Ancak her şey bir gece gördüğü bir kabustaki beyaz kedinin ona bir şeyler anlatmaya çalışmasıyla değişiyor. Ailesindeki tuhaflıklar, uyurgezerliği ve hafıza kaybı tek bir şeye işaret ediyor: ailesi Cassel'e çok fena bir oyun oynuyor. Cassel'in şimdi bu oyunu bozması gerek -bir de kabuslarındaki beyaz kediyi bulması.


Başta konusu çok ilgimi çekmişti. Bildiğimiz dünyada ve zamanda geçiyor, tek farkı bazı insanların dokunuşlarıyla başka insanları lanetleyebiliyor olması. Kitabın bir yerinde lanet işleyiciliğinin yeşil göz gibi olduğu söylenmiş. Anne babada varsa çocukta da olma olasılığı yüksek, ama rastgele de ortaya çıkabiliyor. Kimin işleyici olduğu dışarıdan bakınca belli olmadığı için, bütün toplumlarda bir eldiven giyme adeti gelişmiş. Bunu yalnızca işleyiciler değil, sıradan insanlar da yapmak zorunda. Kimse eldivensiz dışarı çıkmıyor, "Eldivensiz olarak üzerinize gelen birinin elinde bıçakla gelen birinden hiçbir farkı yok," deniyor. Hatta insanlar o kadar alışmış ki eldivenlere, birini eldivensiz görmek sanki iç çamaşırlarıyla görmüş olmak gibi. Mahremiyet kabul ediliyor.

Lanet işleyiciliğinin çeşitleri var, ama lanet dense de hepsi kötü değil. Şans işleyiciler var mesela, dokundukları kişilere şans veriyorlar ve duygu işleyicileri var, insanlara umut, mutluluk gibi güzel duygular işleyebiliyor olsalar da kişiyi kendilerine aşık edip dolandırabiliyorlar da. Bir dokunuşlarıyla insanların kemiklerini kırabilecek fizik işleyiciler, çok nadir görülen dönüşüm işleyiciler, hafıza işleyiciler, rüya işleyiciler ve hatta ölüm işleyiciler de var.

Fakat işleyicilik yasadışı kabul edildiği için kimliklerini saklamak zorundalar. Bu sebeple büyük çoğunluğu, onları koruyup sahiplenen mafya aileleri için çalışıyor. Başrolümüz Cassel'in ailesi de en güçlü mafya ailelerinden biri olan Zacharov'lar için çalışıyor. Tüm ailesi işleyici olan Cassel, işleyici olarak doğmamış. Fakat işleyici olmasa da yine de büyük bir sırrı var: üç yıl önce en yakın arkadaşını öldürmüş.

Lila'yı neden ve nasıl öldürdüğünü hatırlamıyor. İşin aslı, kitabın başından beri en çok merak ettiğim olay bu oldu. Dolandırıcı bir aileden geldiği için çok yetenekli bir dolandırıcı Cassel ve yalan söylemek de onun doğası olmuş. Fakat bazı noktalarda karakterin bu yönünü çok abartılmış buldum. Aşırı paranoyasını, güvensizliğini okurken sıkıldığım noktalar oldu. Fakat yine de kitap, içinde bol miktarda merak ve gizem unsuru barındırıyordu. Özellikle rüyasında ona bir şeyler anlatmaya çalışan beyaz kedi ve Cassel'in bazı ipuçları bulması insanı gerçekten meraklandırıyor.

İlk 98 sayfası giriş niteliğinde, daha çok Cassel'in özelliklerini, ailesini ve dünyayı tanıtırken biraz sıktı, ama 99'uncu sayfadan itibaren merak artıyor. Fakat okuyucu bazı şeyleri Cassel'den önce çözüyor (en azından ben çözdüm). Dolayısıyla o merak fazla uzun sürmüyor. Kitabın sonu ise bana çok aceleye getirilmiş gibi geldi. Bitişten tatmin olmadım. Çocuk güya okuyucuya çaktırmadan kötülerin planını bozmak için çok zekice bir plan hazırlıyor. Plandan haberleri bile olmayan insanlar bile hemen o anda sorgusuz sualsiz ona uyup doğaçlama yapabiliyorlar. Sonunda da her şey tatlıya bağlanıyor. Biraz çocukça geldi bana, ama gençlik romanı zaten olacak o kadar.

Serinin devamı Lanet İşleyiciler 2: Kırmızı Eldiven ve Lanet İşleyiciler 3: Kara Yürek de şu an satışta. Fakat ben biraz "Bitsin de başka kitaba başlayayım" diye bitirdiğim için devam etmeyi düşünmüyorum.

Yorumlar